Kattenaids, FIV

 

Kattenaids vertoont veel overeenkomsten met aids bij de mens. Kattenaids wordt veroorzaakt door het Feline Immunodeficiëntie Virus (FIV). Net als bij de mens vermindert de weerstand en heeft de ziekte een slepend verloop. Het gaat echter niet om hetzelfde virus. Er bestaat dan ook geen besmettingsgevaar voor mensen!
FIV wordt van de ene op de andere kat overgedragen via vecht- en bijtwonden. Besmetting van moeder op kittens in de baarmoeder en via de melk is mogelijk in het acute stadium van de infectie. Vooral katers die veel buiten komen lopen tijdens het verdedigen van hun territorium nogal eens bijtwonden op en lopen daarmee het grootste risico op besmetting.

Klachten
De klachten zijn heel uiteenlopend, maar worden veroorzaakt door het verminderen van de weerstand. Hierdoor zijn katten met FIV makkelijk vatbaar voor allerlei mogelijke infecties (schimmels/bacteriën/virussen/parasieten etc.) De aantasting van het immuunsysteem verergert in de loop van jaren. Tussen besmetting en het werkelijk ontstaan van klachten kan wel 5 jaar tussen zitten.

Een aantal klachten die vaak worden gezien zijn:

  • chronische ontstekingen in de bek
  • vermagering
  • vergrote lymfeknopen
  • bloedarmoede
  • chronische ontstekingen van de voorste luchtwegen
  • chronische diarree
  • koortspieken

Diagnose
De diagnose kan gesteld worden met een zogenaamde snel (SNAP)test van een beetje bloed. Een positieve test is bewijzend voor FIV. Deze test wordt in onze kliniek uitgevoerd.


Behandeling

Genezing is niet mogelijk, maar met speciale remmende medicatie kunnen de klachten wel worden verminderd. Verder rest niets dan ondersteuning van de voorkomende klachten (bijvoorbeeld antibiotica bij ontstekingen).
Een kat met FIV kan beter binnen gehouden worden. Het risico op infectie van andere katten is anders aanwezig.

 

Bron: DKST