FeLV, Feline Leukemie Virus
FeLV is een virus, uit de groep van de retrovirussen, dezelfde groep als waar het kattenaidsvirus uit afkomstig is. Toch is FeLV een hele andere ziekte.
Hoe komt een kat aan FeLV?
FeLV komt niet veel voor. We zien het vaker bij katten die heel jong zijn, of een zwakke gezondheid hebben. Katten besmetten elkaar met het virus via speeksel, neuscontact, urine, ontlasting en melk van een besmette moederpoes. Ook kunnen kittens in de baarmoeder al besmet zijn. Katten lopen de ziekte sneller op door bijtwonden, of door elkaar te likken dan door een kattenbak of voerbakje te delen.
Wat doet het virus met een kat?
Het FeLV virus zorgt dat het immuunsysteem niet goed werkt. Daarom kunnen bacteriën, virussen, parasieten en schimmels waar een kat normaal niet ziek van wordt voor een kat met FeLV een groot gevaar betekenen. Daarnaast kan het kanker veroorzaken en bloedstoornissen.
Symptomen
Juist omdat allerlei infecties bij FeLV katten voor ziekte kunnen zorgen zijn de symptomen heel verschillend en vaak niet specifiek.
– Geen honger
– Gewichtsverlies
– Slechte vacht
– Koorts
– Bloedarmoede
– Ontstekingen in de bek
– Infecties in de huid, blaas, of luchtwegen
– Diarree
– Toevallen of een veranderd gedrag
– Oogafwijkingen
– Abortus of geboorteafwijkingen als de moederpoes FeLV heeft
Diagnose
Als we in de kliniek een kat hebben die de symptomen van FeLV heeft zullen we een beetje bloed afnemen en met een sneltest op de ziekte controleren.
Voorkomen
De enige manier om zeker te weten dat een kat geen FeLV oploopt is om te voorkomen dat er contact is met katten die de ziekte bij zich kunnen dragen.
Wat te doen als u er achter komt dat een van uw katten FeLV heeft?
Als er een geïnfecteerde kat in huis is, zorg dan dat deze apart gehuisvest is, en houd ook water- en voerbakjes gescheiden net als de kattenbak. Test ook de andere katten in huis om te zien of ze de ziekte niet hebben opgelopen. De kat met FeLV moet de rest van zijn leven binnen blijven, hij heeft dan minder risico om infecties op te lopen en zo kunnen buurtkatten niet besmet raken. Een kat met FeLV zal niet oud worden, en heeft veel zorg en regelmatige dierenartscontroles nodig.
Kan ik zelf ook ziek worden van een kat met FeLV?
Nee, FeLV is niet besmettelijk voor mensen. Katten met FeLV dragen wel vaak andere ziektes mee die wel gevaarlijk voor mensen kunnen zijn.
Bron: DKST