De Devon Rex

Gewichtsklasse:

Katers: klein: <3 kg
Poezen: klein: <3 kg

Oogkleur:

amber, aqua, blauw, koper, groen, goud, hazelnoot, twee verschillende kleuren ogen, oranje, geel

Verwachtingen:

Levensduur: 9-13 jaar
Sociale/aandachtsbehoeften: gemiddeld
Neiging tot verharen: laag

Vacht Devon Rex

Vacht:

Lengte: kort
Eigenschappen: krullend
Kleuren: wit, blauw, zwart, crème, rood, bruin, ijsblauw, platinum, reebruin, chocoladebruin, kastanje, kaneel, lavendel, champagne, donkerbruin
Patroon: effen, schildpad, tweekleurig, driekleurig/calico (schildpad met wit), cypers, gespikkeld, smoke (donker op een zilverwitte ondervacht), shaded (donker op lichtere ondervacht), points (met donkere snoet, poten, staart en oren)
Minder allogeen: ja
Totale behoefte aan verzorging: laag

Erkend kattenras:

NKFV, FNK, NRKV
Gangbaarheid: algemeen

Een volwassen Devon Rex is een kat van gemiddelde grootte, hoewel de kop er groot uitziet en de borst breed is. De meeste katers hebben een gemiddelde bouw, terwijl de poezen lichter gebouwd zijn, dus sommige katers zijn aanmerkelijk groter dan de poezen.

De Devon Rex heeft een ongewoon uiterlijk. De kop is wigvormig en de neus lijkt van richting te veranderen direct onder de ogen. De ogen zijn groot en de oren zijn extreem groot. Ze bevinden zich laag op de kop met een brede basis. Deze vlindervormige oren, samen met de andere aparte kenmerken van de kop, geven het ras het uiterlijk van een elf.

De zachte krulvacht van de Devon Rex is ook ongebruikelijk. Bij veel Devon Rexen ontbreekt er haar op sommige plekken, met name op de plekken waar ze zichzelf kunnen likken. De vacht is kwetsbaar en zelfs borstelen kan ertoe leiden dat het haar afbreekt. Devon Rexen hebben vaak ook afgebroken snorharen, omdat deze ook kwetsbaar zijn.

Persoonlijkheid:

De Devon Rex is een actief en energiek ras. Ze is een echte clown en haar baasje zal veel plezier hebben om haar geweldige speelse optredens. Daarvoor verwacht ze natuurlijk beloond te worden met knuffels en liefdevolle aandacht, die ze zal beantwoorden met aanhankelijkheid en spinnen.

Verzorging:

De Devon Rex kat springt graag, dus krabpalen en zitplanken zijn belangrijk om haar voldoende beweging te geven. Ze houdt echter ook van eten, dus haar voeding moet zorgvuldig gedoseerd worden.

De Devon Rex houdt van een warm plekje in de zon, en in de winter moet er voor warme plekken worden gezorgd. De Devon Rex moet nooit geborsteld worden, omdat haar vacht te kwetsbaar is. Door zachtjes te wrijven met een doek houd je haar netjes verzorgd.

Geschiedenis:

Toen de Cornish Rex voor het eerst tentoongesteld werd op kattenshows in Groot-Brittannië, was ze een curiositeit en haar foto verscheen vaak in de krant. Beryl Cox uit Devon, Groot-Brittannië zag een van die foto’s. Ze was geïnteresseerd, omdat ze dichtbij een voormalige tinmijn woonde waar een kattenkolonie leefde. Deze katten hadden ook krulvachten. Cox had een kitten met een krulvacht. Hoewel de moeder een boerderijkat met steil haar was, had deze kitten krulhaar, dus Cox veronderstelde dat een van de zwerfkatten uit de tinmijn de vader was. Deze kat heette Kirlee en hij werd beroemd als de eerste van het ras dat bekend zou komen te staan als de Devon Rex.

In eerste instantie namen de fokkers aan dat de krulvacht van de Cornish Rex en de Devon Rex aan elkaar verwant waren en dat ze met elkaar gepaard konden worden. Er werd geprobeerd ze te paren, maar iedere keer hadden de kittens die hieruit voortkwamen allemaal een steile vacht. Er werd vastgesteld dat de katten met krulvacht twee afzonderlijke rassen waren

Bron: Hills

Devon rex